Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Wil jij graag samen met je toekomstige buren als opdrachtgever(s) een woningbouwproject realiseren en dat tegen kostprijs? Dan is CPO hoogstwaarschijnlijk wat voor jou!
CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het is een consumentgestuurde vorm van woningbouwontwikkeling waarbij je samen met je toekomstige buren de projectontwikkelaar en dus opdrachtgever bent. Met CPO heb je de mogelijkheid om een woning te realiseren die helemaal voldoet aan jouw specifieke woonwensen. Je hebt inspraak in de grootte, indeling en materiaalkeuzes van jouw toekomstige woning.
In de afkorting CPO zit het woord collectief. Bij een CPO project maak je dan ook collectieve keuzes over de uitstraling en buitenzijde van de woning. Voor de afwerking en indeling van de woning maak je als deelnemer individuele keuzes die aansluiten bij jouw persoonlijke woonwensen. Hiervoor ga je gezamenlijk, maar ook individueel in gesprek met de door jullie gekozen architect. Het is de taak van de architect om jullie woonwensen te vertalen in een ontwerp dat past binnen de wetgeving en regels van de gemeente. Collectiviteit betekent ook dat je samen sterk staat. Door de (bouw)werkzaamheden gezamenlijk uit te besteden en keukens en badkamers samen in te kopen, kun je aantrekkelijke schaalvoordelen verkrijgen. Daarmee bespaar je kosten of kun je voor hetzelfde geld meer kwaliteit en woning realiseren. Je stemt het woningontwerp direct af op jouw wensen én portemonnee.
Omdat je bij CPO projecten zélf projectontwikkelaar bent en er dus geen tussenkomst is van een marktpartij, bouw je jouw nieuwe woning tegen kostprijs en draag je de lusten en de lasten. Samen met je toekomstige buren richt je een vereniging op die vervolgens als opdrachtgever fungeert. Hierdoor kunnen de facturen worden betaald en de contracten worden aangegaan die nodig zijn om een woningbouwproject te ontwikkelen. Er dienen bij een nieuwbouwproject – en dus ook bij CPO – kosten te worden gemaakt voordat gestart kan worden met de bouw. Denk hierbij aan kosten voor de architect, constructeur, sonderingen, etc. Deze kosten moeten als groep gezamenlijk voorgefinancierd worden. Daarnaast ben je als vereniging ook verantwoordelijk voor eventuele risico’s. Denk hierbij aan prijsstijgingen of het risico dat er deelnemers afhaken tijdens het proces. Dat deze risico’s er zijn betekent niet dat je ze niet kunt managen of af kunt dekken. Vastgoedregisseur helpt je daar graag bij.
Bij een consumentgestuurd project is professionele begeleiding namelijk erg belangrijk. Vastgoedregisseur is gespecialiseerd in het begeleiden van CPO projecten. Tijdens het ontwikkelproces dienen er gezamenlijk belangrijke keuzes gemaakt te worden. Als begeleider zorgen wij ervoor dat dit tijdig en op een plezierige manier gebeurt. Voor een goed verloop van een CPO project is kennis en ervaring nodig op veel terreinen. Het gaat over financiën, juridische en bouwkundige zaken, maar ook over het vinden van deelnemers en het onderhandelen met verschillende partijen.
Vind je deze manier van ontwikkelen wat te spannend, maar wil je wél zelf bepalen hoe jouw toekomstige woning eruit komt te zien? Dan past CPO-light wellicht beter bij jou. Meer informatie over deze ontwikkelvorm vind je hier.
Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Laat dan hier je contactgegevens achter.